September in de tuin

september_magazine

September in de tuin

Terwijl u geniet van een warme nazomer, heeft uw tuin wel wat aandacht nodig. September is een drukke maand op de tuinkalender, en hier leest u hoe u er het beste van maakt.

ezgif-5-e019f48bce

September voelt altijd als drukte. Er moet nog veel gezaaid en geplant worden en het is de moeite waard om de boel eens goed op te ruimen voordat de herfstkou en de wind doorbreken. De maand september is ook een dankbare tijd met veel fruit en groenten die klaar zijn voor de oogst en veel bloemen die van een laatste bloeiperiode in de zon genieten. Om optimaal te profiteren van de laatste warme dagen van de zomer, vindt u hier een to-do-lijstje met klusjes voor deze maand.

Bereid u voor op de volgende zomer

Nu deze zomer nog niet voorbij is, lijkt het misschien vreemd om nu al aan de volgende zomer te denken. Maar nu is de ideale tijd om zaadjes te zaaien voor veel eenjarige zomerbloeiers, vooral winterharde planten zoals korenbloemen, goudsbloemen, liefde-in-een-mist en klaprozen. Als je planten in je tuin hebt die je bijzonder mooi vindt, vergeet dan niet om de zaden te verzamelen en ze in een geëtiketteerde envelop te bewaren om ze volgend voorjaar te zaaien.

zaaien
2Canva-Macro-Shot-of-Grass-Field-e1561888477385

Bescherm uw borders en gazon

Borderplanten en -struiken kunnen te lijden hebben onder koud winterweer, en het is een goed idee om hun wortels nu te beschermen om ze gezond te houden in de herfst en winter. Het enige wat je hoeft te doen is wat mulch of schors neer te leggen om ze te isoleren.

Uw gazon kan in september wel wat aandacht gebruiken. Geef uw gazon op z'n minst herfstvoeding, zodat het voor de vorst de goede stoffen kan opnemen. Het beste is om uw gazon te verticuteren, zodat het mos verdwijnt en licht en lucht bij de wortels kunnen komen die dat nodig hebben - vooral in de herfst, wanneer het licht schaars wordt.

Oogsten en zaaien

Als je het geluk hebt om appel- of perenbomen te hebben, verzamel dan de rijpe vruchten voordat ze op de grond vallen en gaan rotten. Misschien moet je dit wel elke dag doen. Eenmaal geplukt, bewaar je ze in de koelkast of op een koele, droge plaats om er de volgende weken van te genieten. Verwijder wel alle beschadigde vruchten, want die kunnen gaan schimmelen en andere vruchten besmetten.
Vraag je je af welke groenten je in september moet planten? U kunt winterharde groenten zoals boerenkool, paksoi, veldsla en mosterd zaaien om in de winter te eten. Het is nu ook een goed moment om winterharde erwten en bonen te zaaien voor een vroegere oogst volgend jaar. Als u tomaten hebt, zijn ze nu mooi rijp.

Volgende maand nemen we u mee door uw klussen voor oktober om de tuin voor te bereiden op het koude weer.

appelboom1

Op zoek naar meer tips?