Tuinieren in de herfst

GA450-0002

Tuinieren in de herfst

De herfst is gekomen en de nachten worden geleidelijk langer en kouder. De winter komt er snel aan. Dus waar kunnen tuineigenaars in de herfst naar uitkijken? De voorbereiding op de winter natuurlijk!

QJ-703147

Heggen snoeien

Heggen moeten in de herfst nog eenmaal worden gesnoeid om verrotting als gevolg van vochtafzetting te voorkomen. Snoei loofheggen niet zodanig terug dat er gaten ontstaan, want ze groeien 's winters niet meer dicht en kunnen er dan nogal kaal uitzien. Als er boombladeren op de heg zijn gevallen, moeten die worden verwijderd, anders krijgt de heg onvoldoende frisse lucht en zon en kan deze gaan rotten.

Gazons

De vochtigheid, lage temperatuur en zwakke zonneschijn 's winters hebben een ongunstige uitwerking op het gazon. Daarom moeten gazons nog een keer goed worden verzorgd en 'verwend' voordat het koude weer begint. Als in de herfst de bladeren vallen, moeten ze regelmatig van het gazon worden verwijderd. Bladeren die op het gazon blijven liggen, houden het licht weg en bevorderen de vorming van droge, bruine plekken en de groei van mos. Maai uw gazon rond begin november voor het laatst. Zorg dat u het gras niet korter maait dan 5 cm, want langer gras kan het karige zonlicht beter benutten. Hiermee bevordert u de weerstand tegen onkruid en mos.

Het is ook raadzaam om een speciale gazonvoeding voor in de herfst toe te voegen. Speciale gazonvoeding voor in de herfst heeft gewoonlijk een laag stikstof- en een hoog kaliumgehalte. Door de grotere hoeveelheid kalium wordt het gras versterkt en de vorstbestendigheid vergroot. Gewone gazonvoeding kan in de herfst beter niet worden gebruikt, want deze heeft een hoog stikstofgehalte waardoor het gras sneller groeit en gevoeliger voor vorst wordt.

H350-0666

Op zoek naar meer tips?